Uutiset

Vuoden johtolanka 2024 -ehdokkaista kaksi on Myllylahdelta

Vuoden johtolanka 2024 -ehdokkaista kaksi on Myllylahdelta

 

Vuoden johtolanka 2024 ehdokkaat ovat julkistettu. Nyt julkaistavista kuudesta palkintoehdokkaasta yksi kirja voittaa Vuoden johtolanka -palkinnon vuoden parhaasta kotimaisesta fiktiivisestä jännityskirjasta tammi-helmikuussa 2024.

 

Myllylahdelta on mukana kaksi ehdokasta!

 

Pekka Hyyti: Jos kostaa haluat (Myllylahti)

Kirja on jäntevä ja hyvin kuljetettu tarina, joka on sijoitettu välirauhan aikaan. Ajankuvaus on elävää ja todentuntuista. Sodassa haavoittuneet poliisit palaavat siviilityöhön komisario Voitto Karhun alaisuuteen. Kaikki nuoret miehet, jotka kotiutetaan reserviin eivät sopeudu siviilielämään ongelmitta. Yllätyksiä ja hyviä juonenkäänteitä sisältävän dekkaritarinan kieli soljuu nautittavasti.

 

Rake Tähtinen: Menneisyyden arvet (Myllylahti)

Kirjan suurin ansio on, ettei se yritä olla enempää kuin se on. Kirjailija ei kikkaile turhilla tehokeinoilla vaan kirjoittaa aiheesta selkeästi. Pikkukaupungin ja tiiviin työyhteisön tunnelmat ovat hyvin kuvattuja ja juonenkuljetus toimii. Kirjassa ei ole isoja hämäyksiä tai koukkuja, mutta juoni pysyy koko ajan loogisena ja tarina etenee. Menneisyyden arvet on tiivis poliisidekkari, jossa totuus aukeaa jännittävänä.

 

Koko tiedote luettavissa Suomen dekkariseura ry sivuilta.

 

Onnea Pekka ja Rake! Myllylahti onnittelee myös muita ehdokkaita.

 

 

 

Lue lisää >>

Pallo haltuun -matkaopassarja lapsille

PALLO HALTUUN – matkaopassarja lapsille

 

Uusi lapsiperheiden matkaopas-sarja, jossa suosittuja matkailumaita esitellään mielenkiintoisesti lapsiperheen näkökulmasta.

Oppaat on hulvattoman hauskasti kirjoitettu ja kuvitettu ja sopivat alakouluikäisille (8-13v) ja kaikille lapsenmielisille.

Kirjat esittelevät kattavasti suosittuja perhematkamaita antaen läpileikkauksen mm. historiasta, luonnosta ja kulttuurista – erikoisia faktoja unohtamatta.

Kyllä Pedro ja kaverit tietävät, mikä lapsia kiinnostaa!

 


 

ESPANJA

Matkaopassarjan ensimmäinen teos esittelee Espanjan erikoisuuksia hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla.

 

Tiesitkö, että pääkaupunki Madrid on myös Espanjan maantieteellinen keskipiste? Tai että Barcelonassa on suklaamuseo jonka pääsylippuun sisältyy suklaapatukka. 

Kirjassa Pedro Paella opettaa myös espanjan kielen perussanastoa sekä esittelee perinteisiä ruokia lapsille reseptien muodossa. 

 
      

 


 

RANSKA

Matkaopassarjan toinen teos esittelee Ranskan riemukkaita kohteita ja paikallistapoja Patricia Patongin johdattelemana.

 

Tiesitkö, että Pariisi on maailman eniten vierailtu kaupunki tai että ranska oli Englannin virallinen kieli yli 300 vuoden ajan?! Hullua! 

 
      

 


 

ITALIA

Matkaopassarjan kolmas teos esittelee ihmeellisen Italian kohteita ja paikallistapoja Mauro Mozzarellan opastuksella.

 

Tiesitkö, että Milanossa on voimassa laki, joka velvoittaa kaupunkilaisia hymyilemään? Tai että uutenavuotena kannattaa käyttää punaisia alusvaatteita, jos haluaa onnea alkavalle vuodelle?

 
      

 

Lue lisää >>

Kaikki mitä olet aina halunnut kysyä kustannustoimittajalta

Kaikki mitä olet aina halunnut kysyä kustannustoimittajalta

 

 

Tapaukset saattavat pohjautua tositapahtumiin tai olla sepitettyjä, mistäpä sitä ikinä tietää, mutta nimet on ainakin muutettu.

 


 

Osa 1:

 

”Hyvä kustannustoimittaja,

 

olen kirjoittanut kaksikymmentä sivua romaaniani. Voinko lähettää sen teille arvioitavaksi, ja voitteko ohjata minua sitten eteenpäin?

 

t: Eki”

 

”Hei Eki,

 

kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti me kustantamona emme oikein voi tarjota arviointipalveluja ihan jo ajankäytöllisistä syistä, saapuuhan käsikirjoituksia satoja vuosittain. Siispä ehdotan, että lähetät meille vasta valmiin, pitkälle hiotun käsikirjoituksen, siihen mielellämme tutustumme ja jokaiselle jotain vastaamme.”

 


 

Osa 2:

 

”Hei siellä Myllylahdessa!

 

Nyt kävi vähän hassu juttu eli mä lähetin teille käsikirjoituksen, mutta saatteessa kirjoitin, että ’mielestäni käsikirjoitukseni sopisi hyvin Otavalle’. Tosi noloa! Kun sopii se hyvin teillekin!”

 

Nimim. Mokasinko liian pahasti”

 

”Huoli pois, et ole ensimmäinen tai viimeinen, jolle näin käy, meitähän tämä lähinnä hymyilytti 🙂 Mutta jatkossa, kun haluat erottua eduksesi, arvostamme kovasti, jos kerrot saatteessasi muutamalla sanalla, miksi tarjoat käsikirjoitustasi juuri meille. Samoin voi olla hyvä idea olla laittamatta viestisi vastaanottajakenttään kymmeniä eri vastaanottajia. Mutta siis, käsikirjoitukseesi tutustumme joka tapauksessa. Mukavaa päivää sinulle!”

 


 

Osa 3:

 

”Arvoisa kustannustoimittaja,

 

työskentelen lääkärinä ja tunnen sairaalamaailman kuin omat taskuni. Dekkarissani ajattelin kuitenkin ottaa teemaksi talousrikokset ja huumemaailman, joista olisi helppo googlata materiaalia. Miltä kuulostaa?

 

T: Kirurgi”

 

”Arvoisa kirurgi,

 

nyt seuraisin mottoa ”kirjoita siitä mistä tiedät”. Eli kun hallussasi on tieto-taitoa, jota voit hyvin käyttää dekkarisi miljöönä tai taustana, on uskottava ja elävä kerrontatyyli varmemmissa kantimissa kuin googlaillen. Eipä sillä, moni on kirjoittanut vaikkapa tietylle paikkakunnalle sijoittuvan uskottavan ja eläväisen teoksen käymättä lainkaan paikan päällä – nykyteknologia mahdollistaa paljon. Jäämme innolla odottamaan mahdollista sairaalamaailmaan sijoittuvaa dekkariasi!”

 


 

Osa 4

 

”Hyvää päivää

 

Sitä minä vain, että kun ei tuo tietoliikenne ole minulle niin tuttua, mutta poika sen minun kirjan paperille pisti, niin voinko minä sen teille lähettää?

 

T: Maisa-mummu Kainuusta”

 

”Arvoisa Maisa-mummu,

 

vaikka luemme käsikirjoitukset mieluiten sähköisesti, niin kyllähän me paperipostinkin vastaanotamme. Kannattaa kuitenkin pitää kopio itsellä, koska takaisinpäin emme näitä lähettele. Tai jos sattuu postipoika paketin hukkaamaan.

 

Terkkuja sinne Kainuuseen!”

 


 

Osa 5

 

”Moro!

 

Me lyötiin kaverin kanssa vetoa, että luetteko te oikeasti kaikki käsikirjoitukset, jotka teille tulee? Mä sanoin että luette, kaveri sanoi että ette, mutta se onkin hitaampi lukemaan kuin mä.

 

Nimim. satasen veto”

 

”Heippa Satasen veto!

 

Nyt taitaa satanen mennä kaverillesi, harmi homma. Me kyllä tutustumme kaikkiin saapuviin käsikirjoituksiin, mutta mitenkään emme voi niitä sanasta sanaan jokaista lukea. Vaikkapa runokirjoja emme julkaise lainkaan eli niitä emme myöskään juuri lue. Ja jos käsikirjoituksen alku vaikuttaa tyylillisesti meille sopimattomalta tai kovin hiomattomalta, niin kynnys jatkaa on korkea.

 

Mukavaa kevättä teille molemmille!”

 


 

Osa 6

 

”Hei te myllylahtelaiset!

 

Luin äsken tuon Satasen vedon kysymyksen ja sen vastauksen. Mä olen just lähettämässä teille nuortenkirjan käsikirjoituksen ja sanon varalta jo nyt, että sen alku on aika huono (tiedän itsekin), mutta sitten suunnilleen sivun 100 paikkeilla se muuttuu paljon paremmaksi!! Eli tsemppiä lukemiseen, kannattaa!

 

T: Vilinä”

 

 

”Hei Vilinä!

 

Hauska kuulla, että olet seurannut kysymyspalstaamme. Nyt kuule ehdottaisin, että työstät vielä sitä käsikirjoituksesi alkua – ei kannata hukata hyvän käsikirjoituksen mahdollisuuksia huonoon alkuun, sen ensivaikutuksen kun voi tehdä vain kerran :)”

 


 

Osa 7

 

”Moikkis!

 

Mä lähetin teille pari vuotta sitten käsikirjoituksen, josta te sanoitte, että sen teksti on sujuvaa, mutta henkilöt jää vähän etäisiksi eikä tyylilaji ole teille ihan sopivin. Mä tein nyt siitä Patesta vähän sympaattisemman ja muutin, että Siljan veljentyttären koira ei kuolekaan, niin voitteko te lukea sen uudestaan? Tyylilajia en muuttanut, kun ajattelin, että ehkä te muutatte mielenne.

 

Kiitti jo etukäteen!

 

Nimim. toiveikas”

 

”Hyvä toiveikas,

 

nyt joudun harmi kyllä sanomaan, että tällaisiin toisen tai kolmannen kierroksen versioihin harvemmin tutustumme, ellemme ole erikseen pyytäneet lähettämään uuden version nähtäväksemme. Mutta jospa löytäisit tarinallesi kodin jostain toisesta kustantamosta <3”

 


 

Osa 8

 

”Moikka moi!

 

Sellaisella asialla lähdin kyselemään, että kun mulla on mun käsikirjoituksesta parikin lausuntoa ja sitten mun kaverit on sitä paljon kommentoineet, niin kannattaako mun kertoa näistä kun lähetän sen teille luettavaksi?

 

T: Jalmari vaan”

 

”Hei Jalmari,

 

kiitos kysymyksestäsi. Ilman muuta arvostamme tietoa siitä, että olet tosissasi käsikirjoituksesi kanssa – usein kirjoittajat kertovat ottaneensa saamansa palautteet huomioon ja työstäneensä käsikirjoitusta ennen sen lähettämistä meille. Omalle tekstilleenhän tulee helposti sokeaksi, siksikin koelukijoiden kommentit ovat arvokkaita. Mutta muistathan, että joskus saamasi kommentit voivat olla ristiriidassa keskenään eli mieti tarkkaan, mihin suuntaan haluat edetä. Ja juu, jos naapurin Maken mielestä tarinasi on ”ihan kiva”, kannattaa ehkä kysyä Mikalta myös :)”

 


 

Osa 9 

 

”Tervehdys sinne Myllylahteen!

 

Olen julkaissut omakustanteena isovanhempieni elämästä kertovan romaanin, ja lähipiirini osti sitä hyvin innokkaasti, samoin paikallinen lähikauppa otti sen valikoimiinsa. Voisitteko te nyt kustantaa sen, kun myyntipotentiaali on vahvistettu?

 

Yst. Paavo H.”

 

”Hyvä Paavo,

 

on äärettömän arvokasta, että nämä sukunne vaiheet on tallennettu kansien väliin. Valtakunnallista näkyvyyttä tällaisille kirjoille on kuitenkin usein hieman haastava saada, ja jo kerran julkaistuja teoksia emme yleensä uudelleen julkaise. Harmillisesti emme siis arvaa tähän tarttua, mutta lämpimät onnittelut kirjaprojektisi läpiviennistä.”

 


 

Osa 10

 

”Moi kustannustoimittaja,

 

mulla on sellainen käsikirjoitus, jonka nimeä en ole osannut päättää. Onks ok, että kun lähetän sen teille, niin otsikossa on yks nimi, saatteessa toinen ja sitten se liitetiedosto on nimetty kolmannella nimellä? Tai ehkä vain että ”kässäri.docx”?

 

T: Veikka-Petteri-Aleksi (mun vanhemmatkaan ei osanneet päättää)”

 

”Moikka VPA!

 

Hyvä kysymys. Tällaisia tapauksia meille tosiaan aina välillä tulee, ja hyvällä lapselle voi olla monta nimeä, mutta ihan vain selkeyden vuoksi olisi kiva, jos sama nimi olisi käytössä kaikissa :). Tämä antaa myös huolitellumman vaikutelman sinusta kirjoittajana.”

 


 

Osa 11

 

”Töttöröö!

 

Mistä tiedän, minkä pituinen käsikirjoituksen pitää olla? Mun fantasiaromaanini word-versio näyttää nyt 582 sivua, mahtaako riittää?

 

Terkuin Tuisku”

 

”Hei Tuisku!

 

Hyvin harvoin saamme ns. liian lyhyitä käsikirjoituksia, sitä vastoin todella pitkiä tulee useinkin. Riippuu tietenkin tekstinkäsittelyohjelmasi asetuksista, mutta tuo 582 sivuasi saattaa olla jopa tuhat sivua kirjaksi taitettuna. Kurkkaapa tiedostosi ominaisuudet – jos sanoja alkaa olla yli 60 000 tai merkkejä yli 500 000 puhutaan jo ihan mittavasta teoksesta, puoletkin tästä määrästä on jo lyhyen romaanin mittainen. Ja muistathan, että napakka kerronta on usein plussaa – vähemmän voi olla enemmän :)”

 


 

Osa 12

 

”Tervehdys!

 

Tykkäsin lapsena tosi paljon Viisikoista ja Tiina-kirjoista ja olen lainannut niitä omillekin lapsilleni luettavaksi, eivät ole silleen raakoja tai pelimaailmaan sijoittuvia. Nyt ajattelin kirjoittaa jotain samanlaista itsekin, oikein muistella niitä 80-luvun ihania juttuja ja fiiliksiä. Kiinnostaisiko teitä kustantaa tämä?

 

T: Tiina”

 

”Hei Tiina!

 

Mekin kovasti tykkäsimme näistä samoista kirjasarjoista, mutta kannattaa rohkeasti tutustua myös nykypäivän lasten- ja nuortenkirjoihin – niissä kun on valtavasti hienoja teoksia, jotka antavat lapsille samaistumisen mahdollisuuksia ja kertakaikkisen hienoja lukuelämyksiä. Sama käsikirjoitusten kohdalla – nostalgiset ja ajattomat tarinat ovat tärkeitä, mutta kustannusohjelmamme keskiössä ovat sopivan realistiset, usein vauhdikkaat ja ajatuksia herättävät nykypäivään sijoittuvat lastenkirjat. Tsemppiä kirjoittamiseen!”

 

 

 

”Moro,

 

miks te julkasette tällaisia tylsiä kysymyksiä ja vastauksia? Etteks te voi puhuu seksistä niinku ennen?

 

T: Naapurin Make”

 

”Hei Make!

 

Nyt olet tainnut eksyä väärälle palstalle, me siis käsittelemme kirjoittamista 🙂 Mutta voihan seksistäkin kirjoittaa, ei muuta kuin kynä käteen!” 

 

 

Lue lisää >>