Simola Leea
Leea Simola (s. 1978) on helsinkiläinen viestintäasiantuntija ja lastenkirjailija.
Kirjailijahaastattelu / 2024
Keväällä 2025 ilmestyy viides Siri-kirjasi, Siri ja hienot vieraat. Mistä se kertoo?
Kirjassa on sama idea kuin aiemmissakin Siri-kirjoissa: tuttu ympäristö muuttuu lasten leikeissä mielikuvitusmaailmaksi. Tällä kertaa Siri ja Siina päättävät leipoa. Kun taikinaa tulee ihan liikaa, he päättävät perustaa ravintolan. Hetkessä leikki käynnistyy: keittiö muuttuu viiden tähden ravintolaksi merinäköaloineen, ja lastenhuoneen pehmoleluista muodostuu yllättävän vaativa vierasjoukko. Haasteita tuovat myös perheen Nakki-koira sekä yläkerrassa oleva isä, joka saattaa milloin tahansa tulla keskeyttämään hyvän leikin.
Haluan luoda jokaiseen kirjaan oman erottuvan värimaailman. Tähän kirjaan tavoittelin erityisen värikästä ja herkullista kuvitusta. Toivon, että kun lapsi avaa kirjan, tuntuu kuin kurkistaisi karkkipussiin.
Mistä saat aiheen kirjoillesi?
Aiheet ovat löytyneet lapsuuden leikeistäni. Monet tarinoista toistavat yllättävän tarkasti niitä mielikuvitusleikkejä, joita leikin pienenä siskojeni kanssa. Vaikka vanhempamme leikkivät kanssamme paljon – ja lukivat meille todella paljon kirjoja! – meidät myös usein työnnettiin pihalle tai lastenhuoneeseen keksimään omat leikkimme. Parhaimmat leikit syntyivätkin usein tylsyydestä.
Siri-kirjojen tekemisessä on hauskaa se, että nyt voin kuvittaa ne mielikuvitusmaailmat, jotka lapsena näkyivät vain omassa päässäni.
Millainen on kirjantekoprosessisi?
Ensin ideoin ja kirjoitan tarinan. Koska Siri-kirjat ovat kuvakirjoja, lähestyn usein visuaalisuuden kautta: mietin, mitkä ympäristöt näyttäisivät hyvältä kuvitettuina ja mitä itse haluaisin piirtää. Kun aihe on valittu ja tarinan ensimmäinen versio kirjoitettu, alan työstää kuvituksia.
Onnekseni teen itse sekä tekstin että kuvituksen, joten voin muokata kumpaakin tarpeen mukaan. Kuvakirjoissa kuvitus on mielestäni yhtä tärkeä, ellei jopa tärkeämpi, kuin itse tarina. Joskus kuvitus voi edellyttää muutoksia tarinaan, ja prosessi elää sen mukaan.
En piirrä kuvia järjestyksessä vaan fiiliksen mukaan. Joskus aloitan hauskimman kuvan piirtämisestä, mutta tässä kirjassa aloitin helpommista kuvista. Kun sain tuntumaa hahmoihin ja ympäristöihin, siirryin haastavampiin ja laajempiin kuviin. Monet kuvat vaativat taustatutkimusta ja luonnostelua. En todellakaan osaa piirtää kaikkia asioita päästäni, vaan minun on pakko googlettaa esimerkiksi miltä virtahevon turpa näyttää.
Minkälaisesta kirjallisuudesta itse pidät ja ketkä ovat suosikkikirjailijoitasi
Jos puhutaan lasten kuvakirjoista, erityisesti sellaisista, joissa lasten mielikuvitus herää eloon tarinan ja kuvien kautta, haluan mainita pari klassikkoa: Maurice Sendakin Hassut hurjat hirviöt ja Astrid Lindgrenin kirjoittama ja Hans Arnoldin kuvittama Kultasiskoni ovat suosikkejani. Uudemmista kirjoista esimerkiksi Benji Daviesin Vaarin Saari on upea teos.
Jatkuvatko Sirin seikkailut, mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmat
Toivottavasti! Minusta on todella hauskaa tehdä näitä Siri-tarinoita ja näyttää, mihin mielikuvitus voi yltää. Olen saanut viestejä lapsilta, jotka kertovat, miten ovat itse toteuttaneet samoja leikkejä kuin kirjojen hahmot. Se on parasta palautetta.