Näin innostut lukemisesta
Lukeminen on kuin uuteen kaveriin tutustumista. Kolme kirjailijaamme kertoo, miten koululainen, nuori tai kuka tahansa voi innostua kirjoista ja löytää uutta luettavaa. Lue Sini Helmisen, Heidi Silvanin ja Janne Mäkitalon kirja- ja lukemisvinkit.
Kaikki tietävät, että lukeminen on hyödyllistä. Mutta miksi lukeminen on hauskaa?
Sini: Lukemisessa parasta on se, että lukemalla pääsee astumaan muihin maailmoihin ja toisten ihmisten nahkoihin. Elokuvaa katsellessa näet kaukaa, miten sankari hyppää vesiputoukseen tai väistelee luoteja; kirjaa lukiessa saat eläytyä siihen, miltä vaikkapa lentäminen tai ensisuudelma tuntuvat. Voit olla kuka tahansa, tehdä mitä tahansa – ja aina kirjan kannen voi vain sulkea ja hypätä uuteen seikkailuun.
Heidi: Lukeminen on kuin uuteen kaveriin tutustumista: aluksi tuntuu vieraalta, mutta hetken kuluttua kaveriin kiintyy. Mikäs sen hauskempaa kuin uusien kavereiden löytäminen!
Janne: Lukeminen ruokkii mielikuvitusta ja sen avulla voi kohdata asioita, joita ei reaalimaailmassa ole kenties mahdollista tavoittaa. Saat uusia kokemuksia ja elämyksiä!
Miten lukemiselle voi löytää aikaa ja miten lukemisessa pääsee alkuun?
Sini: Muiden kiireiden keskellä voi välillä tuntua, että on aina aikaa katsoa yksi Youtube-video, mutta ei lukea kokonaista kirjaa. Hyvä vinkki on pitää aina kirjaa mukana ja nautiskella siitä palasen silloin kuin ehtii, vaikka bussissa tai kaveria odotellessa. Jos kirjan paksuus ahdistaa, sarjakuvat ja runot ovat hyviä haukkapaloja, jotka kasvattavat lukemisen nälkää.
Heidi: Mitä jos vaihtaisi nettiselailun vaikkapa illalla ennen nukkumaanmenoa kirjaan? Tai kokeilisi e-kirjan lukemista? Äänikirjaa? Kun tarina vie, aikaa tarinan pariin palaamiseen alkaa kummasti löytyä.
Janne: Ensimmäinen ohje on antaa kirjalle mahdollisuus. Älä luovuta ensimmäisen tai toisen sivun kohdalla, vaan lue ainakin luku loppuun. Pieni kärsivällisyys voi avata tien jännittävälle ja mielenkiintoiselle tarinalle. Lue vaikka joka ilta pieni pätkä.
Mistä koululaiset ja nuoret voivat löytää lukuvinkkejä?
Sini: Lukuvinkkejä kannattaa käydä kysymässä kirjastosta erityisesti meiltä lasten ja nuorten kirjavinkkareilta, koska voimme sitten keksiä, mikä on kenellekin se oikea kirja. Lasten- ja nuortenkirjoja esittelevä Lukufiilis-lehti löytyy myös netistä, ja siihen kirjoittavat myös nuoret itse kirjavinkkejä. Vanhemmille nuorille ja nuorille aikuisille suosittelen minun ja Elina Pitkäkankaan Youtube-kanavaa For YA, jossa on nuortenkirjavinkkejä, kirjailijavieraita ja YA-kirjakeskustelua. For YA:sta löytyy myös kirjoittamisneuvoja itse kirjailijaksi halajaville.
Heidi: Perinteisesti lukuvinkkejä saa kirjastosta, netistä, kavereilta… Lisäksi suosittelen tutkimaan tarkkaan myös opettajan antaman kirjalukulistan. Listalle ei valita kirjoja sen mukaan, mitä kukaan ei lukisi, ellei koulun vuoksi olisi pakko, vaan listoille valitut kirjat on tarkkaan harkittu sen mukaan, mikä olisi hyvää, hauskaa, kiinnostavaa ja sopivaa luettavaa kullekin ikäryhmälle.
Janne: Kyselepä kirjastosta, äidinkielenopettajilta ja etenkin vertaisilta. Someen voisi heittää lukuvinkkejä paljon lisää ja tehdä kirjojen lukemisesta in-juttua nuorten keskuuteen!
Mitä kirjaa suosittelet yläkouluikäiselle tai nuorelle?
Sini: Voisin suositella tuhansittain kirjoja, joten minun on nyt yritettävä hillitä itseni! Tällä hetkellä suosittelen varhaisnuorille erityisesti Jessica Townsendin Nevermooria, Siri Pettersenin Kuplaa sekä Vuokko Hurmeen Kiepausta. Yläkoululaisille suosittelen näitä kirjoja: Angie Thomasin Viha jonka kylvät, Karen M. Mcmanusin Yksi meistä valehtelee ja Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous. Kankeasti lukevalle varhaisnuorelle saattaisi sopia Max Brallierin Maailman viimeiset tyypit ja yläkoululaiselle taas Jyri Paretskoin K15.
Heidi: Riippuu nuoresta, sillä kaikki eivät tykkää samasta. Sen sijaan kaikenlaisia kirjoja kannattaa kokeilla! Kirjat ovat siinäkin mielessä ihania, että kirja ei suutu, jos lukija jättää sen kesken.
Janne: Ulkomaalaisista Louis Sacharin Paahde tuntuu kolahtavan monelle. Kotimaisista tarjontaa on paljon fantasiasta realistisiin tarinoihin.
Kenelle sinun uusin kirjasi sopii ja miksi se kannattaisi lukea?
Sini: Maan povessa sopii muiden Väkiveriset-kirjojeni tapaan kaikille kuudesluokkalaisesta ylöspäin, erityisesti yläkouluun ja lukioon sekä YA-kirjojen ystäville. Maan povessa kokoaa yhteen edellisten kirjojeni hahmot ja teemat. Jännittävä panttivankidraama, hersyvä huumori ja romantiikan hippuset yhdistyvät kotimaisesta mytologiasta ammentavaan reaalifantasiaan. Maahisten, näkkien ja metsänneitojen lisäksi kirjoitan ajankohtaisista ympäristöongelmien ja nuorten radikalisoitumisen teemoista.
Heidi: Tytti Seckelinin elämä ja esikoisteos sopii erityisesti tytöille, joiden oma päänsisäinen maailma on rikkaampi kuin kukaan ulkopuolinen ikinä arvaisi; kenties tuleville kirjailijoille tai niille, joiden on joskus vaikea löytää omaa paikkaansa ihmisjoukoissa. Kirja kannattaa lukea jo sen vuoksi, jotta muistaa, että jokainen ihminen on oman elämänsä päähenkilö. Ketään ei ole luotu sivuhenkilöksi. Niin, ja että kaikki on mahdollista. Ihan kaikki.
Janne: Pääkallokiitäjät ja salaisuus Kanarialla sopii seikkailunjanoisille lapsille ja nuorille noin vitosluokkalaisista kasiluokkaan. Kirja sopii myös vanhemmille, sillä tällä kertaa Pääkallokiitäjät-seikkailun ohella esiin nousevat myös lasten oikeudet.