”Voitto kannustaa keksimään lisää ruotsinsuomalaisia rikoksia”
Ruotsissa asuva kirjailija Milka Hakkarainen voitti Suomen parhaan esikoisdekkarin kunniakirjan. Kirjankustantamo Myllylahdelle palkinto oli kolmas viimeisen neljän vuoden sisällä.
Vuoden 2021 parhaan suomalaisen esikoisdekkarin on kirjoittanut kirjailija Milka Hakkarainen. Teos Ei verta rantaa rakkaampaa voitti Suomen Dekkariseura ry:n myöntämän parhaan esikoisdekkarin tittelin.
Dekkarikustantamo Myllylahden riveistä ponnistava Hakkarainen oli voitosta kuullessaan iloisesti yllättynyt.
– Olen tosi otettu tästä tunnustuksesta. En voinut pitää julkkareita sattuneesta syystä ja kirjan ruotsinsuomalaisten teemojen ja sävyn takia jännitin, mahtaako se löytää lukijoita. Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja on siis ilman muuta esikoiskirjailijavuoteni kohokohta ja tärkeä kannustin tulevia kirjoitusprojekteja silmällä pitäen.
Suomen Dekkariseura jakaa parhaan esikoisdekkarin tittelin vuosittain. Voittaja valittiin vuonna 2021 ilmestyneiden kotimaisten fiktiivisten esikoisjännityskirjojen joukosta.
Suomen murhaavin kustantamo
Kustantamo Myllylahdelle esikoisdekkarivoitto oli jo kolmas. Hattutemppu on syntynyt neljän vuoden sisään, kun esikoisdekkarin kunniakirjan ovat napanneet Tuire Malmstedt (Pimeä jää, 2018) ja Pekka Hyyti (Tummat pilvet eilisen, 2019).
– Milka Hakkaraisen kirja sijoittuu hienoon jatkumoon. Nämä kolme eri voittajadekkaria ovat tyylilajiltaan ja miljööltään erilaisia, mutta yhteistä on vahva jännite, mukaansatempaavuus ja puhuttelevuus. Olemme kaikista dekkaristeistamme kovin ylpeitä, ja iloisia Murhamylly-dekkarisarjamme vakiintuneesta asemasta kotimaisessa jännitys- ja rikoskirjallisuudessa, kertoo kustannuspäällikkö Niina With.
Parhaan esikoisdekkarin kunniamaininta on Within mielestä tärkeä tunnustus.
– Kaiken kaikkiaan on hienoa, että Suomessa nostetaan esille lahjakkaita esikoisdekkaristeja sekä tämän kisan että myös median kautta. Tämä palvelee vahvasti myös uusia elämyksiä hakevia lukijoita, With toteaa.
Kestääkö vatsasi nykydekkareita?
Ei verta rantaa rakkaampaa on perinteinen murhatarina, joka sijoittuu pieneen ruotsinsuomalaiseen yhteisöön. Ruotsissa asuvalle Hakkaraiselle miljöö oli luonteva valinta. Ruotsinsuomalaisen identiteetin ruoppaus on kerännyt kiitosta muun muassa Helsingin Sanomissa.
– Ruotsinsuomalaisia ei juuri Suomen mediassa nähdä, me emme ole median kannalta kiinnostavia. Myöskään ruotsinsuomalaisiin dekkareihin en ole itse aiemmin törmännyt. Olen saanut Ruotsissa asuvilta suomalaisilta paljon lukijapalautetta ja kiitosta, kirjan arkisiin tilanteisiin on samastuttu.
Ei verta rantaa rakkaampaa edustaa perinteistä cozy crimea: murhia tapahtuu, mutta väkivallalla ei mässäillä. Hakkarainen on iloinen tällä hetkellä näkyvillä olevasta hienoisesta cozy crimen suosion kasvusta.
– Pehmeämpien dekkareiden nousu on mielestäni hyvä asia, ei ainoastaan oman kirjoittamiseni kannalta vaan myös yleisesti. Aika moni tuttu on sanonut, ettei tahdo vatsa kestää enää kaikkia nykydekkareita, sarjoissa ja leffoissa ”splatterointi” alkaa mennä jo väkivaltapornon puolelle.
Ei verta rantaa rakkaampaa saa tässä kuussa jatko-osan. Helmikuussa ilmestyvä Maa kauhein isien jatkaa esikoisdekkarissa esiteltyjen hahmojen tarinaa.
Raadin perustelut:
Milka Hakkaraisen esikoisdekkari on osin tragikoominenkin tarina suomalaisyhteisöstä Ruotsissa ja yhteisön vaalimista arvoista. Tekijä avaa kirpeällä tyylillä kipeistä asioista vaikenemisen kulttuuria.
Päähenkilö, entinen rikostoimittaja Rosa intoutuu penkomaan vanhoja ja uusia salaisuuksia. Hän hakee tuekseen vastahakoisen poliisin, Janin, jonka suvun tarinasta paljastuu kauan varjeltuja salaisuuksia. Molemmat ovat virkistävän tuoreita hahmoja dekkarikirjallisuudessa. Heidän tutkittavakseen päätyy rikos jos toinenkin.
Teoksen vahvuus on psykologinen jännite, jota jokainen ulkomailla asuva kokee. Suomalaisuus muodostuu verhoksi henkilöiden ja muun maailman välillä. Lukija saa myötäeläen pohtia, kuka minä olen, ja olenko suomalainen vai ruotsalainen.
Vuoden esikoisdekkari-palkinnosta lisää: https://dekkariseura.fi/2022-palkitut/
Arvostelukappalepyynnöt ja haastattelupyynnöt: maija@myllylahti.fi
Lisätietoja: kustannuspäällikkö Niina With, niina@myllylahti.fi