With Mikko

Mikko_With_lores

Limingassa asuva Mikko With  (s. 1971) on koulutukseltaan filosofian maisteri.


 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Olen vuonna 1971 syntynyt kolmen lapsen isä ja IT-alan ammattilainen. Koulutukseltani olen filosofian maisteri. Vaimoni Tiinan kuoleman jälkeen olen myös joutunut määrittelemään itseni leskeksi.

Olen syntynyt Suomussalmella, missä myös kävin peruskoulun ja lukion. Koko aikuisikäni olen viettänyt Oulun seudulla ja tällä hetkellä asun Limingassa Tupoksen kylässä yhdessä nuorimman tyttäreni ja koiramme kanssa.

 

Miten sinusta tuli kirjailija?
Kirjan kirjoittaminen on ollut unelmani lähes koko aikuisikäni. Unelma konkretisoitui tavalla, jota en olisi halunnut. Vaimoni kuolema laittoi ajattelemaan sitä, mikä elämässä on tärkeää. Tämä johti lopulta siihen, että raivasin itselleni aikaa ensimmäinen kirjan kirjoittamiseen.

 

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Minulla on “pöytälaatikossa” useita ideoita, ajatuksia ja aloituksia erilaisille kirjoille. Aiheet tulevat joskus kovan miettimisen seurauksena, välillä ne taas ilmestyvät kuin tyhjästä vaikkapa kesken hiihtolenkin.

 

Mistä kirjasi kertovat?
Vaimoni sairasti rinta- ja munasarjasyöpää kahdeksan vuoden ajan. Esikoisteokseni Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta kertoo viisihenkisen perheemme elämästä tuona aikana, siitä kuinka pyrimme pitämään sairauden elämän varjossa, eikä toisin päin.


Saakelin satanen on sitten jotain ihan muuta. Se on hauska, jännittävä ja toivottavasti myös ajatuksia herättävä nuortenkirja, jonka uskon sopivan myös aikuisille. Kirja kertoo ysiluokkalaisesta Uunosta, joka tempautuu tylsän arjen keskeltä hurjaan tapahtumasarjaan, josta ulospääsy tuntuu mahdottomalta.


Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Kirjoitan ensin lyhyen muutaman lauseen yhteenvedon siitä, mistä kirjassa on kyse. Kun olen tyytyväinen siihen, paukutan kirjan ensimmäisen version valmiiksi ilman suurempaa sensuuria.

Ensimmäinen versio onkin tämän seurauksena kaukana lopullisesta ja sisältää ison kasan epäloogisuuksia, aukkoja tarinassa ja kömpelöitä kappaleita. Sitä alan sitten työstämään kohti valmista ja tämä vaihe vie minulta enemmän aikaa kuin ensimmäisen version kirjoittaminen. Apuna tässä viilausvaiheessa ovat kustannustoimittaja, koelukijat ja muun muassa excel-taulukko, johon listaan kaikki kirjan henkilöt ja sen, missä luvuissa he esiintyvät.

 

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kirjoittaminen on minulle pakopaikka työn ja kotihommien sävyttämästä arjesta. Se on sitä kuuluisaa omaa laatuaikaa, jossa bonuksena voi saada onnistumisen elämyksiä ja ilon hetkiä kun kirja tulee valmiiksi ja siitä saa palautetta.

 

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Haluan jatkaa kirjoittamista ja toivon, että saan taas potkittua itseni näppäimistön ääreen. Aloittaminen on hankalinta, fiilis silloin kun huomaa istuneensa koneen ääressä flow-tilassa tuntikaupalla on mahtava. Sitä haetaan!

Minulla on useita ideoita seuraavaksi kirjaksi. Mielenkiinnolla odotan, mikä niistä nappaa minut mukaansa!

 

Minkälainen lukija itse olet?
Minulla on aina joku kirja kesken yöpöydälläni. Viime aikoina olen lukenut eniten dystopia- ja tietokirjallisuutta. Viimeisen vuoden aikana vahvan vaikutuksen ovat tehneet muun muassa Emmi Itärannan Kuunpäivän kirjeet, Margaret Atwoodin Testamentit ja Tommi Tenkasen Pimeän aineen arvoitus. Myös dekkarit ovat usein lukulistallani.

Osan lukemistani kirjoista olen arvioinut Iltaluvut-nimiseen blogiini. Tuohon blogiin olen myös listannut kymmenen parasta koskaa lukemaani kirjaa. Kärkikolmikon muodostavat Sinuhe egyptiläinen (Mika Waltari), Vuorovetten prinssi (Pat Conroy) ja Pitkän päivän ilta (Kazuo Ishiguro).


Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Ihana kun luette! Pienikin palaute on aina erittäin tervetullutta, minut löytää ainakin Twitteristä, Instagramista, Facebookista ja Goodreadsistä.