Ranta Tuula

No image set

Tuula Ranta on kirjoittava eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja, kirjoittamisprosessin tutkija ja kirjoittamisen ohjaaja. Totuus on vaihtuva maisema on hänen esikoisdekkarinsa.


 

Kirjailijahaastattelu / 2022

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Olen Tuula Ranta. Olen tehnyt työurani pääosin Kiteen lukiossa äidinkielen opettajana. Kiteellä olen junantuoma. Olen syntynyt ja viettänyt nuoruuteni Tampereella, opiskellut Oulussa ja kulkenut opettajapolkua Kokkolasta Kuopion kautta Kiteelle.

 

Miten sinusta tuli kirjailija?
Olen kirjoittanut aina. Jo koulutyttönä kirjoitin ”romaaneita”, jotka jäivät kyllä pöytälaatikkoon ja katosivat vuosien saatossa. Jossain vaiheessa aloin työn ohessa kirjoittaa rakkausnovelleita ja viihdepokkareita Kolmiokirjalle. Aina eli kuitenkin unelma jostain isommasta, ”kovista kansista”. 2019 lähetin dekkarikäsikirjoituksen Myllylahdelle, se hyväksyttiin kustannusohjelmaan, ja niin minusta tuli kirjailija.

 

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Mielikuvituksesta. Sitä ruokkii kaikki nähty, kuultu, luettu, koettu, eletty. Löydän aiheeni kirjoittamalla. Jossain vaiheessa ne vain alkavat muotoutua paperille tai tietokoneelle.

 

Mistä kirjasi kertovat?
Kirjoitan dekkareita. Päähenkilöni on kriminaalipsykologi, miehestään hiljan eronnut Aira Karhu, jonka kokeneisuutta ja asiantuntemusta poliisi, ennen kaikkea rikoskomisario Tapani Mikkonen hyödyntää omissa tutkimuksissaan. Murhia tietenkin tapahtuu, koska kyseessä ovat dekkarit. Väkivallalla en kuitenkaan mässäile. Tutkailen mieluummin, miten ihmiset toimivat, kun rikos jollain tavoin koskettaa heidän elämäänsä, ja mitä tapahtuu ihmissuhteille. Dekkareideni tapahtumapaikka on Laaksala-niminen kaupunki Keski-Pohjanmaalla. Laaksala muistuttaa hämärästi Kokkolaa. Keväällä 2023 ilmestyvässä kolmannessa Aira Karhu -dekkarissa tapahtumapaikkana on Laaksalan edustalla sijaitseva Kalla-niminen saari. Ainakin sen kirkko ja vaivaisukko tuovat mieleen Luodon saaren.

 

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Mielenkiintoinen kysymys. Olen nimittäin tutkinut kirjoittamisprosesseja väitöskirjassani (Kirjoittamisprosessi teksteinä) ja todennut, että kirjoittajien tavat prosessoida tekstiään ovat hyvin monenlaiset ja samankin kirjoittajan prosessit vaihtelevat. Yleisesti voin sanoa omasta prosessistani, että vaikeinta on ensimmäisen version, tarinan, kirjoittaminen. Sen jälkeen pääsen muokkaamisvaiheeseen, jossa dekkarin varsinainen rakenne syntyy, henkilöt syvenevät, yksityiskohdat tarkentuvat, ja toisinaan jopa juonikuviot muuttuvat. Tämä vaihe on kirjoittamisprosessin kiinnostavin ja innostavin.

 

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Olen kirjoittanut aina, enkä osaa olla kirjoittamatta. Kirjoitan joka päivä. Kirjoittaessani tunnen eniten olevani se ihminen, joka olen.

 

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Kolmas Aira Karhu -dekkari ilmestyy keväällä 2023. Mutta en ole vielä ammentanut Airan elämää ja kokemusmaailmaa loppuun, ja Mikkonenkin tarvitsee hänen apuaan ja seuraansa. Välillä on kuitenkin virkistävää kokeilla liikkua muissakin ympäristöissä kuin Laaksalassa.

 

Minkälainen lukija itse olet?
Luen paljon ja monenlaista kirjallisuutta. Nobel- ja Finlandia-palkituista dekkareihin. Yritän seurata etenkin uutta kotimaista kirjallisuutta. Suosikkikirjailijoiden nimeäminen on vaikeaa. Dekkaristeista viimeksi olen lukenut Elly Griffithsin Ruth Galloway -sarjaa vähän samaan tyyliin kuin jotkut katsovat sarjamaratoneja. Fred Vargas on suosikkini, samoin Louise Penny.

 

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Olen kiitollinen niistä kommenteista, joita olen Aira Karhu -dekkareistani lukijoiltani saanut. Luomani henkilöt ja heidän ihmissuhteensa kiinnostavat, ja jatkamaan innostaa se, niin monet haluavat kuulla lisää Aira Karhun ja Tapani Mikkosen yhteistyöstä ja suhteesta.