Jasu Elina

No image set

Elina Jasu (s. 1979 Forssa) on Varsinais-Suomessa asuva kuvittaja. Vapaa-ajallaan hän suuntaa metsään, teatteriin tai kirjastoon. Kohti kinoksia on Jasun esikoisteos kirjoittajana.

 


 

Kirjailijahaastattelu (2020): Elina Jasu 

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi?
Olen kuvittaja ja syksyn 2020 esikoiskirjailija. Synnyin ja kasvoin Hämeessä, mutta olen jo pitkään asunut perheeni kanssa Varsinais-Suomessa.

 

Miten sinusta tuli kirjailija? Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kuvittaessani muiden tekstejä olen innostunut itsekin kirjoittamaan. Kirjoitin mielelläni koulu- ja opiskeluaikoina, ja olen pyöritellyt tarina-aihioita sen jälkeenkin, mutta kuvitustyön myötä rohkaistuin paneutumaan asiaan ja kirjoittamaan tavoitteellisemmin. Koen, että visuaaliset työni ovat useimmiten myös vahvasti kerronnallisia, joten mielikuvitusmaailmani saattaminen sanalliseen muotoon tuntui luontevalta jatkumolta.

Vaikka pidän todella paljon muiden kanssa yhteistyössä toteutettavista lastenkirjaprojekteista, esikoiskirjaa tehdessä tuntui mahtavalta saada koko tarina omiin käsiin. Näen kuvat ja tekstin usein päässäni kuin kohtaukset näyttämöllä, ja nyt pystyin ohjailemaan niitä molempia niin, että kuvittaminen ja kirjoittaminen saivat muotoutua yhtäaikaisesti.

 

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Minua inspiroivat arjen pienet jutut, joita mielelläni katselen vähän uudesta kulmasta ja hyväntahtoisen huumorin kautta. Myös sellaiset asiat kuin yhteistyö, toimeen tarttuminen ja kaikenlainen puuhailu sekä esimerkiksi epätavanomaiset ystävyyssuhteet viehättävät ja nousevat töissäni usein esiin. Olen tarkkailijaluonne ja saan ideoita ympäröivästä maailmasta, mutta harvoin jutut siirtyvät töihini sellaisenaan, vaan toimivat ennemminkin inspiraationlähteinä ja mielikuvituksen liikkeellepanijoina.

 

Mistä esikoiskirjasi kertoo?
Esikoiskirjani kertoo toimeliaasta lapsikolmikosta, joka päättää viedä kerrostalon ikkunassa näkemänsä ikävystyneen mummon mukanaan ulkoilemaan. Aikuiset voivat viedä lapsia ulos, joten kai lapsetkin aikuisia? Erikoisen joukon yhteistyö pelaa, ja pihalla koetaankin mukava ja vaiherikas talvipäivä. Halusin tietoisesti kirjoittaa lasten ennakkoluulottomuudesta, luontaisesta ongelmanratkaisukyvystä ja aktiivisesta roolista. Ja oikeasta talvesta!

 

Mitkä ovat jatkosuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Toivottavasti saan jatkaa kirjojen tekemistä. Jatko-osan kirjoittaminen ja kuvittaminen esikoisteokselleni houkuttelee, ja ensimmäiset ajatukset onkin jo laitettu paperille.

 

Minkälainen lukija itse olet? Minkälaisesta kirjallisuudesta itse pidät?
Tällä hetkellä minulla on kesken monikkosisaruudesta kertova tietokirja, Heikki Salon omaelämäkerta ja historiallinen romaani, ja tämä kuvaa minua lukijana varsin hyvin. Luen mielelläni sekä fiktiota että faktaa, ja erityisesti historia tai siihen pohjautuvat tarinat kiinnostavat. Ja kun kesken on useampia kirjoja, voi luettavan valita fiiliksen mukaan. Luen myös lastenkirjoja, enkä ainoastaan työni puolesta vaan myös siksi, että yksinkertaisesti ihailen monien kertojien ja kuvittajien töitä.