Heinonen Joanna

JoannaHeinonen

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi?
Olen kirjoittaja, lukija, merimiehen vaimo, sanataideohjaaja, luokanopettaja, luonnossa kävelijä. Asun Jyväskylässä, mutta juureni löytyvät Pohjois-Karjalasta.

 

Miten sinusta tuli kirjailija?
Uskon innostukseni tarinoihin lähteneen siitä, kun isäni luki minulle ääneen joka ilta aina siihen asti, kunnes itse opin lukemaan. Kuusivuotiaana tein ensimmäisen ”kirjani”. Sanelin isälle, mitä sivuille piti kirjoittaa ja piirsin kuvat. Kirjan nimeksi tuli Pupu Tupunan rakettiseikkailu. En ollut silloin vielä aivan tietoinen tekijänoikeuksista. 

 

Mistä sait aiheen esikoiskirjallesi?
Herkko ja kadonneen ja arvoitus sai alkunsa lakanasta. Näin tanssiteatteri Raatikon esityksen, jossa oli nerokkaasti toteutettu taikamatto. Sain mielikuvan lakanasta, joka herää henkiin ja tarina lähti rullautumaan vähitellen siitä auki. Aloin kirjoittaa tarinaa ensin näytelmänä, mutta kun kirjoittaminen töksähti, muutin lajin proosaksi ja tässä ollaan.

 

Mistä esikoiskirjasi kertoo?
Kirja kertoo mielestäni omista rajoista, ennakkoluuloista ja niiden rikkomisesta. Se kertoo myös ystävyydestä. Kirjassa pohditaan paljon ajan käsitettä ja ajan riittävyyttä, minkä äärelle erityisesti meidän aikuisten olisi hyvä toisinaan pysähtyä.

 

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Helppo. Sitten vaikea. Sitten taas helppo. Ja taas vaikea. Olen kirjoittajana seikkailija. Alussa minulla ei ole aavistustakaan, mitä tulee tapahtumaan, vaan se valkenee pikkuhiljaa. Editoin ja kirjoitan tekstiä monta kertaa uudestaan alusta loppuun.

 

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kirjoittaminen merkitsee minulle luonnollista tapaa ilmaista itseäni. Useimmiten se on myös hauskaa, valloittavaa ja parasta ikinä. Mutta on myös hetkiä, jolloin kirjoittaminen on vaikeaa ja inhottavaa. Olen huomannut, että näistä hetkistä pääsee kyllä yli esimerkiksi rekalla tai oikein pahassa tilanteessa tankkerilla.

 

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Toivon, että Herkko ja kadonneen ajan arvoitus saa jatkoa. Haaveena on myös kirjoittaa tulevaisuudessa nuorille.

 

Minkälainen lukija itse olet?
Rakastan fantasiakirjallisuutta, mutta pyrin säännöllisesti ottamaan maistiaisia myös muista genreistä. Kun hyvä tarina nappaa minut mukaansa, en mitään muuta tekisikään kuin lukisi.

 

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?

Kiitos, kun avaat kirjan (minkä tahansa) ja luet. Se on hirvittävän tärkeää.

 

 

Valokuva: Taru Norrena