Ertimo Laura

ertimo_laura_lores

Kirjailijahaastattelu / kevät 2017

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Olen suurin piirtein kaikesta kiinnostunut generalisti, maantieteilijä ja äiti.

Miten sinusta tuli kirjailija?
Olen iltatähti, jolle isosisko, isä ja äiti lukivat paljon ja kaikenlaista. Ääni käheänä isosiskoni luki minulle Maupassantia ja Muumeja (lukuun ottamatta kieltämääni Taikatalvea; siinähän annetaan ymmärtää, että orava paleltuu kuoliaaksi). Rakastuin tarinoiden kirjoittamiseen, kun opin kirjoittamaan. Myöhemmin olen havainnut, että todellisuus on tarua ihmeellisempää. Aikuisiällä olenkin keskittynyt kirjoittamaan tietokirjoja ja kuin ihmeen kautta tähän on tarjoutunut lukuisia mahdollisuuksia.

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Kenties se on peruja maantieteen opinnoistani, ehkä kauempaa, mutta aiheeni kumpuavat koko maailmasta. Pyrin etsimään perusteltuja vastauksia kysymyksiin, joihin törmään jokapäiväisessä elämässä. Vastaukset voivat löytyä ihan läheltä tai kaukaa avaruudesta. Suuri kokonaistarina mielessä etsiskelen anekdootteja, jotka kuvaisivat käsiteltävää aihetta monipuolisesti ja kiehtovasti – olivat aiheina sitten lapsille esiteltävät luonnonilmiöt tai vaikka kotimainen ruokatuotanto.

Mistä uusimmat kirjasi kertovat?
Keväällä 2017 ilmestyy Vesi – kirja maailman tärkeimmästä aineesta. Vesi on kaikki: yhdistelmä maailmankaikkeuden yleisintä ja kolmanneksi yleisintä alkuainetta, elämämme ensikuukausien suoja ja yksi maapallon suurimmista mahdeista. Kaikessa arkipäiväisyydessään vesi on tavattoman erikoinen aihe, jonka ympärille olemme kuvittajan kanssa rakentaneet satumaisen tietokirjan.

Vesi on itsenäinen jatko-osa Maan ja meren tarinat -nimiseen kokonaisuuteen, jonka Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista aloitti viime vuonna (3/2016). Yö on lapsille suunnattu tietokirja pimeän ajan ilmiöistä ja nukkumisesta; se on kuvitukseltaan satumaisen kaunista asiaproosaa, jonka tavoitteena on sukeltaa järkiperäisesti lapsiperheissä tunnelmaa kiristäviin aiheisiin. Vuonna 2016 ilmestyi myös IndieFood, joka tarjoaa huikean näköalan kotimaiseen ruokatuotantoon esittelemällä satoja itsenäisiä maatiloja, leipomoita, ravintoloita ja muita omaa tietään kulkevia pienyrityksiä tuotteineen.

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kirjoittaminen on minulle luonnollinen tapa jäsentää ympäröivää todellisuutta. Kirjoitan itselleni tärkeistä aiheista ja selvitän vastauksia kysymyksiin, joita kohtaan arkisissa tilanteissa. Kirjoitan lasten tietokirjoja, koska lastenkirjallisuus on henkilökohtaisesti ajankohtainen aihe. Lapset tekevät kiehtovia ja yllättäviäkin kysymyksiä – on hauskaa pyrkiä käsittelemään mahdollisimman todenperäisesti ja silti ymmärrettävästi elämän, ympäristön ja luonnon perusasioita.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, niistä kirjoittaisin jatkossakin kernaasti sekä pienille että isoille. On suuri ilo tehdä kirjoja asiaan intohimoisesti suhtautuvien tekijöiden kuten kuvittaja Satu Kontisen kanssa.

Minkälainen lukija itse olet?
Olen lukuholisti: voisin käyttää suuren osan valveillaoloajasta lukemiseen. Ennen älypuhelinten Kindle-sovelluksia luin odotellessani vaikka tuoteselosteita. Kaunokirjallinen makuni levittäytyy Fred Vargasista Jonathan Coeen, kaikkien aikojen rentouttavinta tietokirjallisuutta ovat Rooman historiaa vuosituhansien ajalta valottavat kirjat sekä Göran Schildtin teokset. Lapsille luen niin monenlaisia tekstejä kuin mahdollista: karttakirjoja, luontokirjoja, tarinoita… Yhdessä vaiheessa kolmevuotias toivoi ilta toisensa jälkeen luettavaksi Indonesiaa käsittelevää Wikipedia-artikkelia tuhansista saarista, maustekaupasta ja sademetsistä. Ennen lasten syntymää luimme mieheni kanssa toisillemme ääneen. Kenties palaamme tähän loistavaan harrastukseen taas muutaman vuoden päästä.

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Lukemisella on pieni hiilijalanjälki, mutta suuri vaikutus mielenmaisemaan. Luetaan yhdessä!