Alajoki Satu ja Kurki Ella

Satu-Alajoki_lores

Satu Alajoki on oululainen kirjoittaja. Hän on opiskellut Oulun yliopistossa kirjallisuutta ja työskennellyt lastenkulttuurin parissa.

Ella Kurki on vantaalainen kuvittaja ja graafikko.

 


 

Kirjailijahaastattelu / 2018Kerrotko hieman itsestäsi?
Olen Satu Alajoki (s. 1981) Oulusta. Esikoiskirjani oli lapsille suunnattu saturomaani Valon sankari (2017).  Nukkumatin veljestä Valve-Villestä kertova tarina saa jatkoa kirjassa Kadonnut aurinko (2018).Miten sinusta tuli kirjailija?
Kirjallisuus ja kirjoittaminen ovat aina kulkeneet matkassani. Opiskelin kirjallisuutta pääaineenani Oulun yliopistossa. Suuntauduin opinnoissani lasten- ja nuortenkirjallisuuteen, mutta en ajatellut vielä tuolloin, että kirjoittaisin joskus itsekin kirjan. Elämä vei toimittajan töihin ja kulttuurialan tehtäviin. Omien lasten myötä innostuin uudelleen tarinoista ja raivasin arjesta tilaa kirjoittaakseni. Syntyi esikoiskirjani Valon sankari. Voiko hauskempaa työtä ollakaan?


Mistä lastenkirjasi kertovat?
Valon sankari on seikkailullinen satu ystävyydestä ja pelkojen voittamisesta. Se esittelee kuuluisan Nukkumatti-veljensä varjoon jääneen Valve-Villen, joka herättää aamuisin meistä jokaisen. Tarina kertoo kauheasta virheestä, joka johti unten salaisuuden paljastumiseen ja veljesten vuosikymmeniä jatkuneeseen välirikkoon. Valve-Ville haluaa korjata välit veljeensä, mutta vain tarinan lapsi voi auttaa häntä viemällä viestin Nukkumatille. Tehtävä vie lapsen ja hänen uninallensa vauhdikkaalle matkalle Höyhensaarille. Yhdessä kaksikko selviytyy mistä vain.

Kadonnut aurinko on itsenäinen jatko-osa Valon sankarille. Kirjassa aurinko on todellakin kadonnut! Ja jos aurinko ei nouse, ei edes aamuntuoja voi herättää ketään uuteen päivään. Valve-Ville on syystä hermostunut ja pyytää ystäväänsä apuun. He lähtevät yhdessä auringon jäljille, mutta salainen matka uhkaa kariutua alkuunsa ja kaksikko saa yllättäen matkaseuraa. Seikkailu tempaisee ystävykset Valve-Villen kotiseudulle Aurinkolaaksoon. Vain he voivat pelastaa auringon, mutta onko lapsista vastusta Jättiläiselle? Kuinka käy Valve-Villen, joka tarvitsee auringonvaloa elääkseen? Nouseeko aurinko viimein, vai jääkö Nukkumatti tekemään ikuista yövuoroa?


Mistä saat aiheet kirjoihisi?
Valve-Ville ansaitsi saada tarinansa kuuluviin. Se oli ensimmäisen kirjan lähtökohta. Miksi valon sankarista ei ole kirjoitettu jo aiemmin? Kaikki tuntevat Nukkumatin, mutta hänen veljestään ei ollut kukaan kuullut, vaikka hän herättää aamuisin meistä jokaisen. Valve-Villen tarinaan syventyessäni huomasin, että hänellä on selvittämättömiä asioita Nukkumatin kanssa. Veljesten auttaminen vei seikkailuun, jonka käänteet tulivat yllätyksenä kirjoittajallekin. Alkoi matka, joka oli kuljettava loppuun kävi kuinka tahansa.

Kadonnut aurinko sai alkunsa Valve-Villen melkoisesta ongelmasta. Sillä toden totta, aurinko ei noussut uuteen aamuun. Aurinko piti saada takaisin ja vähän äkkiä. Seikkailu punoutui yllättäväksi matkaksi, joka vei Aurinkolaaksoon auringon jäljille. Mitä kaikkea voikaan tapahtua?

Seikkailun lomassa kirjani käsittelevät yksinäisyyttä ja ystävyyttä sekä pelot voittavaa rohkeutta.


Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Ensimmäinen kirja syntyi hitaasti ja pitkän ajan kuluessa. Monia kohtia kirjoitin uudelleen ja uudelleen. Viilasin lauseita, jotka lopulta päätin poistaa. Välillä tarina lepäsi pitkiäkin aikoja pöytälaatikossa. Kirjoitustauon jälkeen näin selvemmin, mitä muutoksia oli vielä tehtävä. Saamani palaute ohjasi oikeaan suuntaan. Työ ja ajan antaminen kuitenkin kannatti. Jokainen käsikirjoitusversio oli edellistä parempi.

Toinen kirja tuli paljon nopeammin ja vaivattomammin. Valon sankari tasoitti tietä. Tarinoideni maailma oli jo olemassa ja moni kirjan henkilöistä vanhoja tuttuja. Ensimmäisen kirjan myötä opin myös, että jätän viilaamisen viimeiseen käsikirjoitusversioon.


Mitä kirjallisuus ja kirjoittaminen sinulle merkitsevät?
Kirjallisuus avaa näkymiä maailmoihin, jotka ovat toisaalla tai vain kuviteltavissa. Kun lukiessaan näkee elämää hetken toisen silmin, voi oivaltaa uutta itsestäkin. Toisinaan kirja pääsee niin lähelle, että voisi luulla sen lukevan ajatuksia. Kansien välissä on rajattomat mahdollisuudet. Siksi luen ja kirjoitan.

Kirjoittamani kirjat on suunnattu lapsille. Itselläni on kaksi kirjallisuudella hemmoteltua lasta, joiden leikeissä yhdessä luetut tarinat jatkuvat kirjan jo sulkeuduttua. Toivon, että kirjani tekevät saman lukijoilleen. Kirjojen avulla voi matkata toisiin maailmoihin. Kadonneessa auringossa näin todella tapahtuu.

 

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Valve-Villen ja hänen ystäviensä seikkailuihin ei ole suunnitteilla kolmatta osaa. Ehkä keksin jotain muuta. Uudet tarinoiden aiheet kiemurtelevat jo ajatuksissani, mutta eivät ole vielä valmiit paperille.